AndersGeschreven

Zelf SEO-teksten leren schrijven? Wij leren je de kneepjes van het vak!

Opleidingsaanbod

Wij schrijven teksten die zoekmachines én potentiële klanten charmeren

Hoe we dat doen

Hoe goed scoort je website nu en kan het nog beter?

Doe de test!

Marketing en copywriting tips uit de praktijk

Marketing, zoekmachineoptimalisatie en copywriting zijn een must voor elke ondernemer met groeiambitie. Alleen evolueren de trends, de best practices en het jargon voortdurend. Logisch dat je dan soms door het bos de bomen niet meer ziet.

Gelukkig kan je dan vertrouwen op de expertise van professionals zoals AndersGeschreven.

Wij volgen de laatste evoluties op de voet en vertalen nuttige marketing-, SEO- en copywriting-tips in vlot leesbare artikels. Leuk om lezen, handig om weten, en zeker interessant om uit te proberen!

AndersGeschreven-Blog-Copywriting-tips-SEO-Marketing-Website-advies

Blogberichten

goede klachtenbrief schrijven
Een doeltreffende klachtenbrief schrijven houdt meer in dan feiten opsommen en klagen. Benieuwd hoe je een een klachtenbrief schrijft die positief overkomt en snel concrete oplossingen mogelijk maakt?
goede klachtenbrief schrijven

Het is erg aanlokkelijk onze emoties de vrije loop te laten als we een klachtenbrief schrijven. De frustraties van je af schrijven, doet nu eenmaal deugd. Alleen zit daar net de valkuil bij uitstek, want waarom schrijf je die klachtenbrief eigenlijk? Om te ventileren of om iets te bereiken? Misschien hoop je op een snelle levering, een financiële compensatie, excuses, ...?

Dat de ontvanger van een klachtenbrief vol verwijten en beschuldigingen weinig zin heeft om nog aan je verzoeken tegemoet te komen, is volstrekt begrijpelijk. Dus... hoe pak je het schrijven van een klachtenbrief dan wél aan? Wij delen enkele beproefde tactieken met je om klachten te formuleren op een kordate, maar ook sympathieke manier zodat je wél je slag thuis haalt.

Hoe een krachtige klachtenbrief schrijven?

Dat is hét motto voor elke vorm van doeltreffende communicatie. Alle best practices van commerciële copywriting gelden dus ook bij klachtenbrieven:

 • Verplaats je in het hoofd van je lezer en pas je content, schrijfstijl en tone-of-voice aan zijn of haar voorkeuren aan
 • Kies voor korte zinnen en een overzichtelijke opmaak om een vlot leesbare tekst met een hapklare boodschap te brengen
 • Breng een positief verhaal en vermijd zoveel mogelijk negatieve bewoordingen die je lezer in een negatief denkpatroon duwen
 • Spreek duidelijke taal (zeker over je verwachtingen) en sluit je brief af met een directe vraag of call-to-action.
schrijftips andersgeschreven

De sandwichtechniek

Voor de opbouw van een klachtenbrief is de sandwichmethode ideaal. Daarbij begin en eindig je met een positieve boodschap om je lezer nieuwsgierig, happy en toegeeflijk te houden. De meer negatief beladen boodschap plaats je in het midden. Houd die vooral zo duidelijk, overzicht en beknopt mogelijk.

Wees informatief, maar niet té

Vermeld de nodige referenties en dossiernummers. Je lezer zal het appreciëren dat je hem of haar onnodig tijdverlies voor opzoekwerk bespaart. Verwijs eventueel ook kort naar eerdere communicaties, maar houd het hele overzicht zo beknopt en overzichtelijk mogelijk. Je wil de aandacht van je lezer niet verliezen in de eindeloze opsomming van feiten en details, maar net bij de voorgestelde oplossingen houden!

Humor werkt

Een klachtenbrief schrijven met wat humor of slimme woordspelingen (zonder te overdrijven uiteraard), is goud waard. Elke glimlach brengt je een stap dichter bij een toegeeflijke gesprekspartner.

Combineer je humor met een interactieve vraag-antwoord-schrijfstijl, dan wil je lezer maar wat graag met je in dialoog gaan én blijven. Het perfecte uitgangspunt om een constructief gesprek te starten en een win-win compromis te onderhandelen.

Voorbeeld:
Natuurlijk is onvoorziene stroomuitval niet te voorkomen en uiteraard is er veel begrip. Ja, soms zelfs dankbaarheid! Dat zal de babyboom generatie zeker bevestigen. Alleen ben ik helaas single tijdens deze opeenvolging van stroomonderbrekingen. Ik ben bovendien partnerloos én technisch werkloos aangezien ik zonder stroom ook geen Wi-Fi heb voor mijn online beroepsactiviteiten. Krijgt u me terug online?

Make it personal!

Laat voelen dat je oprecht teleurgesteld bent, maar tegelijkertijd open staat voor dialoog en oplossingen. Deel wat persoonlijke informatie over jezelf waarmee je indirect ook je positieve ingesteldheid bevestigt.

Voorbeeld:
Respect voor gemaakte afspraken is al meer dan 15 jaar een kernwaarde in mijn bedrijf. Dat ik mijn beloftes altijd stipt nakom, is de reden dat ik over de jaren heen een uitstekende bedrijfsreputatie heb opgebouwd. Dat wil ik graag zo houden. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de huidige leveringsproblemen de beloftes aan mijn klanten in de toekomst niet meer in het gedrang brengen?
Ook andersom kan je de lezer zeker persoonlijk aanspreken. Een leuke verwijzing naar hun bedrijfswaarden of slogan is altijd een leuke twist.

Voorbeeld (brief naar financiële instelling met slogan “Want praten werkt!”)
We zijn uiteraard bereid om dit voorstel verder te bespreken en een billijk compromis te sluiten waar beide partijen zich ten volle in kunnen berusten. Want praten werkt… nietwaar?

Wijs de (uit)weg

Durf je verwachtingen duidelijk kenbaar te maken. Zo heeft de lezer meteen een aanknopingspunt om verdere communicaties op te baseren. Als je voorstel terecht, realistisch en haalbaar is, gaat de lezer misschien zelfs direct akkoord met je voorstel. Zo kan 1 klachtenbrief schrijven al volstaan om een complex klachtendossier reeds na 1 briefwisseling af te sluiten.

Voorbeeld:
Net omdat we al jarenlang trouwe klant zijn (zowel privé als professioneel), permitteren we ons om u vrijblijvend een commercieel geïnspireerd tegenvoorstel te formuleren.

Samengevat

 • Denk niet in klachten, maar in oplossingen!
 • Begin en eindig je brief met positieve taal.
 • Deel je gevoelens, maar houd die beperkt.
 • Spreek je lezer zo persoonlijk mogelijk aan.
 • Zeg duidelijk wat je hoopt te bereiken.
 • Sluit af met een concrete vraag tot dialoog.

Ga je zelf je klachtenbrief schrijven?

Met bovenstaande schrijftips kan je zelf aan de slag of laat je liever een doelgerichte klachtenbrief schrijven door AndersGeschreven?

SCHRIJVEN WE SAMEN EEN POSITIEF VERHAAL?

google-reviews
Onze eerste instinctieve reactie op slechte reviews is vaak om die zo snel mogelijk te verwijderen. Maar is dat wel verstandig? Wat als die negatieve recensie net een gouden opportuniteit is om positieve publiciteit te verspreiden? Tijd voor (re)actie!

Beschouw online reviews gerust als het digitale broertje van de klassieke mond-tot-mondreclame. Daarmee zijn het belang van die gele sterretjes en de risico’s van slechte reviews meteen aangetoond. Je doet immers geen zaken met bedrijven, maar met mensen. Mensen met emotie die zich laten beïnvloeden door wat anderen over jou vertellen. Kortom, online recensies spelen een belangrijke rol in je web conversie.

Hoe reageer je zelf op negatieve reviews?

Dat je potentiële klanten even twijfelen om met jou in zee te gaan als ze slechte reviews opmerken, is zeker niet verwonderlijk. Je ervaart ongetwijfeld net dezelfde gevoelens bij je eigen online aankopen. Twijfel, argwaan,... maar omgekeerd ook geruststelling als je een 5* score ziet verschijnen.

Net daar zit het gigantische potentieel van doordachte “review marketing”. Je kan de drempel naar jouw bedrijf sterk verlagen door slim om te springen en te reageren op die online reviews van klanten.

AndersGeschreven-Blog-tips-copywriting-SEO-marketing

Overal duiken klantervaringen op

Facebook aanbevelingen, LinkedIn recommendations,... gebruikers van sociale media oordelen erop los. Dat doen we zelf toch ook als onze e-commerce partners om reviews vragen?
Grote spelers zoals Tripadvisor, Booking.com en bol.com gebruiken hun eigen website als review platform en promoten het ook actief. Vaak hebben ze zelfs extra korting voorzien voor het delen van klantervaringen. Net daarom worden onafhankelijke review platformen almaar populairder. TrustPilot en Kiyoh, bijvoorbeeld. Die systemen beloven meer online reviews, betere beveiliging tegen fake reviews én een vereenvoudigd beheer.

In “The Psychology Behind Trust Signals”, een onderzoek van Trustpilot bij 1.697 respondenten wereldwijd, geeft 66% van de respondenten aan dat alleen al de aanwezigheid van online reviews hen meer vertrouwen geeft en een online aankoop waarschijnlijker maakt.

Elk platform heeft een eigen review policy. Onmogelijk om die allemaal correct en in detail toe te lichten in één artikel, dus richten we ons nu even op de Google reviews. Niet alleen potentiële klanten, ook onze favoriete zoekmachine houdt die knalgele sterretjes nauwlettend in het oog. De totale reviewscore beïnvloedt zelfs je positie in de lokale zoekresultaten! Redenen genoeg dus om die score én je positie zo hoog mogelijk te houden.

Een slechte review gekregen? Fantastisch nieuws!

Stel... Je ziet 3 positieve reviews en 1 slechte. Welke wekt je nieuwsgierigheid? Welke lees je van begin tot eind? Juist... De aantrekkingskracht van negatieve reviews is veel groter. Dus geen betere plek  om een positieve commerciële boodschap te plaatsen dan daar. Als je toch die negatieve klantbeoordeling aan het lezen bent, dan lees jij toch ook hoe de bedrijfseigenaar in kwestie daarop gereageerd heeft?

Slechte reviews verwijderen is geen goed idee. Veel beter kan je de aandacht die ze trekken, benutten om meer bereik te creëren voor je eigen positief verhaal.

Hoe reageren op slechte reviews?

Altijd antwoorden!

Vermijd bijkomende frustratie omdat je klant zich genegeerd voelt en reageer op elke recensie. Like of schrijf een persoonlijk bedankje op elke positieve beoordeling. Bij negatieve recensies is het de kunst om je zo positief, beleefd en constructief mogelijk op te stellen.

Bedank je klant voor de moeite en de reactie, excuseer je bij voorkeur ook (al is het maar voor een klein of onterecht detail) en reik een oplossing aan. Een voorstel tot persoonlijk contact, overleg of een attentie om het leed te verzachten bijvoorbeeld. Of je de klant in kwestie nu wilt plezieren of niet, je wilt wél dat alle andere lezers onthouden dat jij correct en beleefd handelt. Met zo iemand willen ze namelijk zaken doen. Defensief of grof taalgebruik bevestigt net het tegenovergestelde.

Counter met positieve reacties

Als de inhoud van de klacht het toelaat (bv. “bedrijf x is nooit bereikbaar”) kan je eventueel aan andere tevreden klanten vragen om die stelling in jouw plaats te weerleggen met een reactie op de eerste review. Als meerdere personen beweren dat zij NOOIT communicatieproblemen met je hebben gehad, zakt de geloofwaardigheid van de eerste review al drastisch.

Zeker als de klacht onterecht  of overdreven blijkt en je dat kan aantonen. Zonder in de verdediging te gaan, kan je alsnog bepaalde aantijgingen weerleggen én positieve reclame maken voor je bedrijf. Een voorbeeld:

Beste Tom,
Bedankt voor deze reactie. Je telefoontje van 22:30 u op oudejaarsavond hebben we inderdaad gemist. Excuses daarvoor. We hadden helaas de oproep niet horen binnenkomen door het feestgedruis. De eerstvolgende werkdag hebben we je teruggebeld, enkele voicemailberichten achtergelaten en je ook een e-mail gestuurd met de vraag om terug contact op te nemen. Jammer genoeg hebben we je sindsdien niet meer gehoord. Uiteraard blijven we bereikbaar via het gebruikelijke telefoonnummer xxxx. We kijken alvast uit naar je telefoontje zodat we begrijpen waar je vraag precies over gaat om je een passend antwoord te bezorgen. Tot binnenkort? Hans

Verbeter je totale reviewscore terug met goede recensies

Hoe kan je meer positieve reviews krijgen? Ook daar hebben we handige tips voor:

#dtv!

Ga vooral niet zitten wachten tot je klanten uit zichzelf een online beoordeling schrijven. Klanten met een slechte ervaring kruipen veel sneller in hun pen dan tevreden klanten! Neem dus geen risico’s en pak de touwtjes zelf in handen. Stel je trouwe en tevreden klanten gewoon even de directe vraag of ze aub een leuke recensie voor je willen publiceren. Een “nee” heb je en een “ja” kan je krijgen. Wat is trouwens de kans dat ze weigeren? Als een van jouw goede leveranciers je dezelfde vraag zou stellen, schrijf jij dan wel of geen positieve recensie?

 

Make it easy!

Hoe meer je klanten moeten zoeken waar ze hun beoordeling kwijt kunnen, hoe kleiner de kans dat die er effectief komt. Niemand verliest graag tijd door onnodig opzoekwerk. Stuur bij voorkeur een e-mail met een rechtstreekse link naar je Google reviews. Die bevat de unieke Google Place ID zodat de lezer direct op jouw Google Maps vermelding belandt.

Tips:

 • Zorg ervoor dat je Google Review link aanklikbaar is als je die mailt. Plak hem voluit of voeg hem als hyperlink toe aan een leuke anchor tekst of opvallende call-to-action knop.
 • Vraag je klanten 1 keer persoonlijk om een review voor je te schrijven en herhaal de link subtiel in andere communicaties. Hebben ze nu geen tijd en zijn ze je verzoek vergeten, dan kan een gentle reminder op je digitale facturen, in je e-mailhandtekening, enz... alsnog het gewenste resultaat opleveren.

 

Complimentjes geven om reviews te krijgen

Hoe meer positieve reviews je zelf schrijft, hoe groter de kans dat jij er ook meer krijgt. Zoek dus even al je zakenrelaties op (niet alleen klanten, maar ook leveranciers en projectpartners) en verras hen met een glimlach!

Niet allemaal tegelijk publiceren!

Vraag tevreden klanten niet allemaal op hetzelfde moment om een online beoordeling. Ineens dubbel zoveel reviews, allemaal kort na elkaar gepubliceerd, niet zo lang nadat er een negatieve recensie bovenaan stond? Dat valt op! Geen goede zaak voor de geloofwaardigheid van al die positieve reacties die je net bijeengesprokkeld hebt.

Meer tips of een scherpe pen nodig?

Slechte reviews beantwoorden en de tegenaanval inzetten met aanzienlijk meer positieve recensies? Daar hebben we bij AndersGeschreven heel wat ervaring mee. Ook concrete cases om de effecten van bovenstaande tips zwart-op-wit aan te tonen.

PS: Hoeveel sterren geef jij AndersGeschreven voor deze tips?

Geen enkele tip missen?

Graag de nieuwste marketing en copywriting tips rechtstreeks in je mailbox? Kan perfect. Bezorg je ons dan wel even je e-mailadres?

AndersGeschreven op LinkedIn en/of Facebook is ook een handige manier om bij de les te blijven!

Logo-LinkedIn  Logo-Facebook

Mogen we je mailen?

Ja hoor! Dit is mijn e-mailadres:

Privacyverklaring gelezen en goedgekeurd *

AndersGeschreven-Blog-Copywriting-tips-SEO-Marketing-Website-advies

Tips & advies op maat van jouw onderneming

Je weet welke doelgroep en targets je wilt bereiken, maar niet hoe? We denken met plezier met je mee! Aan jou om te vertellen op welke manier we dat doen.

Omdat we graag met startende ondernemers en ervaren kmo-ondernemers samenwerken, zijn verschillende adviesformules mogelijk. Van budgetvriendelijke en tijdbesparende adviesgesprekken in regie tot professionele web- en marketinganalyses met gedetailleerd adviesrapport en kmo-portefeuille korting.

Even informeel brainstormen over jouw marketingideeën? Dat kan in elke vorm die je wenst:

Daar gaan we!

 Logo-LinkedIn  Mail Telefoon

Een prangende vraag of zelf een leuke tip?

Graag wat extra toelichting bij een van onze blogartikels? Of heb je zelf een interessante tip die ook op deze pagina thuishoort?